17 september 2013

School schaft leerlingen af

Scholengemeenschap De Nieuwe Sluis uit Amsterdam schaft haar leerlingen af. In plaats daarvan investeert zij in verhandelbare educatierechten. De school, die onlangs in handen kwam van ‘private equity’ fonds Cayman & Marshall Capitals, loopt hiermee vooruit op aangekondigde kabinetsplannen. Met de nieuwe aanpak hoopt de school naar eigen zeggen ‘een positieve stimulans te geven aan de economie.’

Educatierechten zijn nieuw in het onderwijs en vergelijkbaar met het globale systeem van emissierechten. Landen die educatierechten verkopen, beloven meer leerlingen op te leiden, landen die educatierechten kopen hoeven minder opleiding te bieden.

In de Troonrede van 2013 kondigde het kabinet een nationaal stimuleringsfonds aan, bedoeld om grote beleggers kansen te bieden op de markt van zorg en onderwijs. Cayman & Marshall Capitals is een van de eerste partijen die in dit gat springt.

‘Chief marketing officer’ Fons de Haag licht toe. “Onderzoek wijst uit dat  de leerling in het onderwijs een belangrijke kostenpost vormt. Daarbij zien we, dat een leerling in het Westen buitenproportioneel duurder is dan een leerling uit Afrika of Zuid-Oost AziĆ«. Door educatierechten aan te kopen, leiden wij nu meer leerlingen op, tegen aanzienlijk lagere kosten. Daarnaast zijn er lokale voordelen, zoals verlaagde CO2-uitstoot en een verbeterde verkeersveiligheid rondom de school.”

Voormalig leerlingen zijn positief. ‘We hebben nu veel meer tijd om GTA 5 te spelen’, aldus een leerling die anoniem wenst te blijven. Reacties uit de politiek laten een meer wisselend beeld zien. ‘Omgekeerde ontwikkelingshulp’, aldus de PVV. D66 is wel enthousiast: ‘we zij blij dat er eindelijk in onderwijs wordt geinvesteerd’. De PvdA, die eerst tegen was, steunt het initiatief. De VVD onthoudt zich van reactie, naar eigen zeggen ‘om verdenking van belangenverstrengeling te vermijden.’

Geen opmerkingen: