7 augustus 2013

Oh, God!

Mensen in Tunesië de straat op om het aftreden te eisen van de 'gematigd islamitische regering'? Ik vind dat ironisch. 'Gematigd' betekent vooral dat je als demonstrant niet meteen wordt afgeschoten. Wat best een pré is in islamistische of door andere goden ingegeven dictaturen. In Rusland doet Poetin het voor minder, zo zegt hij althans, onze welgevormde orthodoxe Nagini die niet uit de kast durft.

Hoe dan ook, er zijn er niet zoveel meer van: door godsdienst gedreven groepen malloten die hun volk over de kling jagen. Wat dat betreft hebben alleen nog radicale moslims en het Vaticaan een serieuze rol in deze wereld.

Goddank (ha!) neemt vrijwel niemand de paus nog serieus, maar moslims is een ander verhaal. Die leggen de Koran, toch al een splatter-horror boek vergeleken bij het sinistere sprookje dat deel één is (jazeker, ik bedoel de bijbel), uit als een rechtvaardiging om iedereen een kopje kleiner te maken die niet gelooft in dezelfde fata morgana. In minstens vier of vijf varianten. Lekker dan!

In plaats van 'drones' te sturen die min of meer 'at random' wat kopstukken en nog veel meer burgers kapotschieten, zullen 'we' niet wat geschiedenisboeken/DVD's/URLs laten neerdalen zodat men zich al neven- en nichtenneukend rekenschap kan geven van al het heerlijks dat de strijd tussen christelijke stromingen ons bracht, zeg van 1000AD tot 1900AD? Zoals een paar honderd miljoen doden? En wat dat de burger opleverde? Van onbelangrijk naar invloedrijk: onderdrukking, slavernij, vierendeling, onthoofding, brandstapel, bestwel stress en hoofdbrekens en je leven niet zeker? Hoe al die christelijke wijsheid 'ons' honderden jaren tegenhield om enige vooruitgang te boeken? Hoe 'jullie', tot het plagiëren van dat vermaledijde sprookjesboek dat bijbel heet, voorloper waren als het ging om wetenschappelijke inzichten en handige uitvindingen?

Waar ik leef is vrijheid van godsdienst een belangrijk grondrecht. Het betekent dat het je vrij staat om in alle sprookjes te geloven die je hoort. Dat je daar niet om vervolgd wordt. Dat je grondwettelijk het recht hebt op waanideeën. Wanneer die waanideeën botsen met datzelfde recht, dan heb JIJ een probleem. Niet ik. De enige remedie is je helemaal kapotneuken en zoveel stemmen baren dat je 'ons' weg kunt stemmen. En dan nog zal ik me verzetten, ongeacht de naam en versie van jouw god. Jouw god is ook de duivel, want jouw god schiep immers alles. Toch? Of was er een god vóór god? Hee, wacht, da's ook raar, hoe kan dat..?

Geen opmerkingen: