10 februari 2010

OV-chipkaart

De OV-chipkaart mag alleen worden ingevoerd als deze kostenneutraal is. Dat is een door een ambtelijke werkgroep verzonnen begrip, en het betekent dat je als reiziger door de invoering van de OV-chipkaart niet duurder uit mag zijn. Uh huh.

Laat ik wat voorbeelden nemen. Ik maak regelmatig ritjes naar Den Haag CS en Den Haag Hollands Spoor. Dat is 1 zone, dus 2 strippen.

Een strip kost 48 cent. Beide ritjes kosten dus 96 cent, met de strippenkaart. Met de OV-chipkaart kosten die ritjes respectievelijk 1,24 EUR en 1,25 EUR. Dat lijkt me niet zo kostenneutraal. Sterker, het lijkt me een prijsverhoging van 30%. Dertig procent!

Voor mijn meisje is het nog belachelijker. Haar werk is ook 1 zone, maar ze moet, dat is beetje onhandig, toch overstappen. En overstappen betekent inchecken, uitchecken, en dan nog een keer inchecken en uitchecken. Een ritje naar haar werk met OV-chipkaart kost haar bijna 2,50 EUR. Dat is dus tweeenhalf keer zo duur(!!!) als met een strippenkaart.

Zo'n hotemetoot die dit onzalige kloteding bedacht heeft, zal aanvoeren dat beide ritjes precies van de ene kant naar de andere kant van de zone zijn. En dat is zo. Zou ik één halte verder wonen, dus net over de zonegrens, dan moet je een extra strip afstempelen. Kom je op 1,46 EUR. Precies het bedrag dat van de OV-chipkaart wordt afgeschreven. Met andere woorden, alleen in het allerongunstigste scenario voor de strippenkaart, is de OV-chipkaart nét aan kosten-neutraal.

De OV-chipkaart is pure diefstal, die we met zijn allen onder onze ogen zien plaatsvinden. Dat laten we toch niet op ons kop zitten?

1 opmerking:

Iljitsch van Beijnum zei

Je loopt wat achter met je strippenkaarttarieven. Een 15-strippenkaart is 7,60 = 50,7 cent per strip. Een 45-strippenkaart is 22,50 = 50 cent per strip.

2,50 kom je nooit aan binnen 1 zone. Het kilometertarief is 13,1 cent + 78 cent basistarief dan zou je een rit maken van 13 kilometer.

Waarschijnlijk vergeet je dat je bij overstappen die 78 cent basistarief niet nog een keer hoeft te betalen. Dus twee ritten die allebei los 1,25 kosten zijn bij een overstap binnen 35 minuten 1,25 + 0,47 = 1,72.