5 maart 2009

Syndroomcrisis

Vroeger was alles misschien niet beter, het was wel simpeler. Neem kinderen. Die heb je tegenwoordig in 2 varianten. Onhandelbare prinsen- en prinsessenkinderen van te oude hoogopgeleide ouders, en groepen van onhandelbare niet-opgevoede etters van ouders wier geloof anti-conceptie verbiedt. Okay, dat is misschien wat kort door de bocht, maar het zet de toon voor waar ik heen wil.

Vroeger had je geen ADHD, dan was je gewoon druk. Vroeger heette een autistisch kind gewoon 'stil'. Vroeger had je geen Asperger syndroom, maar was je 'een aparte'. Vroeger was een kind niet hoogsensitief, maar een huilebalk. Vroeger was een kind niet hoogbegaafd, maar een nerd.

En toch zijn de meeste kinderen van vroeger nu normale volwassenen, of wat daarvoor door moet gaan.

Deze wat ik noem 'syndromisering' is niet toevallig natuurlijk. Tegenwoordig kun je voor, of tegen, al deze 'medische condities' medicijnen slikken. Nu ja, tegen hoogbegaafdheid geloof ik niet. Volgens mij is het ook geen toeval, dat de 'ontdekking' van deze syndromen en hun medicijnen samenvalt met een periode waarin universiteiten en onderzoeksscholen meer en meer gefinancierd werden, en worden, door wat eufemistisch 'derde geldstroom' heet. Een lulkoekbegrip dat betekent dat deze instituten hun onderzoek uitvoeren in opdracht van, en gefinancierd worden door, commerciele bedrijven. Waaronder de machtige farmaceutische industrie. Formeel zijn deze onderzoeken natuurlijk neutraal. Tuurlijk!

Marktwerking, heet dat. Dat Heilige Graal begrip, waarmee de overheid zich de afgelopen dertig jaar meer en meer aan haar verantwoordelijkheden als toezichthouder en hoeder van de recht- en zorgstaat heeft onttrokken. Je wilt meer pillen verkopen, maar dan moet je eerst een ziekte vinden waar ze tegen helpen. Gelukkig toont de huidige kredietcrisis aan dat kapitalisme alleen niet voldoende is om een stabiele en sociale maatschappij met elkaar op te bouwen. Dus ik denk zomaar, dat er de komende jaren opvallend weinig nieuwe hippe afwijkingen worden gediagnosticeerd. Geen geld meer voor.

En die hoogbegaafden dan, zul je denken? Ja, die werken natuurlijk in de farmaceutische industrie. Als ze slim zijn.

Geen opmerkingen: