5 januari 2014

Politie introduceert multiple-choice boetes

De Nederlandse politie introduceert per 1 juni 2014 multiple-choice boetes. Verbalisanten kunnen dan zelf de overtreding kiezen waarvoor zij aangeslagen worden. De politie hoopt hiermee een kostenbesparing te realiseren en de burger meer inspraak te geven op wat hij fout deed. Ook krijgt de burger 10% korting op de gekozen boete.

Dit maakte korpschef Gerard Bouman bekend in zijn toespraak bij de nieuwjaarsborrel. 'We signaleren twee trends', zo verklaarde hij. 'Enerzijds zien we, dat de overheid steeds sterker inzet op repressie. Het aantal verboden is navenant gestegen. En wat we vroeger afdeden met een goed gesprek wordt nu beboet. Ook wij moeten tenslotte bezuinigen.' De tweede trend, aldus Bouman, is dat de overheid, met aanhoudend korten op onderwijs, aanstuurt op een lager opleidingsniveau. 'Het is voor ons ondoenlijk voldoende gekwalificeerd personeel aan te trekken. Onze jongens constateren vaak wel dat een verdachte een overtreding heeft begaan, maar weten niet precies welke. Dat leidt tot extra overhead en overlast voor de burger.'

Burgers krijgen daarom bij hun proces-verbaal een speciale code, waarmee zij online kunnen aangeven voor welke overtreding zij beboet willen worden. 'Dat past ook goed in de participatiemaatschappij', licht Bouman toe.

De burger is niet helemaal vrij in zijn keuze van de overtreding. Hij kan slechts kiezen uit een selectie van vergrijpen waar ongeveer dezelfde boete op staat. 'Daar zijn we intern nog over in overleg.', aldus Bouman, 'Het zal niet zo zijn dat men kan kiezen uit op de stoep fietsen of groepsverkrachting. Dat zou het rechtsgevoel kunnen aantasten.'

Daarnaast blijft de mogelijkheid bestaan om geen gebruik te maken van de multiple-choice regeling. In dat geval geldt de hoogste boete uit de lijst.

Geen opmerkingen: