15 januari 2013

DigiD

"Linda Voortman van GroenLinks vindt dat het imago van DigiD naar de haaien is.", zo viel op te tekenen uit berichtgeving.

En waarom dan wel? Omdat DigiD even offline was nadat een security-lek was ontdekt. Security-lek! Klinkt ernstig. En liefst uren offline. Gompie. Jeetje. Schande! Kamervragen!

Nu ben ik de laatste om hoog op te geven over ICT bij het Rijk. Maar mevrouw Voortman is een schoolvoorbeeld van politici en klepels en populisme. Meewaaien op elke media-hype en daarmee diezelfde hype voeden. En mevrouw Voortman bevuilt haar eigen nest, want DigiD is een overheidsdienst, diezelfde overheid die haar jaarlijks bijna een ton toestopt, maar van haar niet kan eisen dat ze er iets zinnigs voor terugdoet.

Wie een heel klein beetje verstand heeft van ICT en de berichtgeving niet alleen via koppen uit de Telegraaf heeft gevolgd, die weet dat de soep lang niet zo heet wordt gegeten. Sterker nog, dat DigiD naar mijn mening te prijzen is.

Want wat was nou het schokkende geval? Een aantal dagen voordat DigiD voor onderhoud off-line ging, is een veiligheidslek gevonden in Ruby on Rails (RoR). Ruby wat? Dat zegt niemand iets, natuurlijk. RoR is de technologie waarmee de DigiD dienst is gebouwd. Vergelijk het met uw eigen computer, of telefoon. Op uw computer staat bijvoorbeeld Windows, op uw telefoon staat bijvoorbeeld Android. En op uw computer en telefoon kunt u applicaties installeren, nietwaar? Voor sommige van die applicaties is het nodig dat u beschikt over bepaalde hulpprogramma's. Zoals bijvoorbeeld Flash, of Java, of .NET. RoR kunt u wel vergelijken met zo'n hulpprogramma, maar dan op de website van DigiD, niet op uw computer.

RoR is dus een applicatie, met een duur woord een 'ontwikkelplatform'. En dat platform bleek lek. Niets bijzonders. Er worden zo vaak fouten  gevonden in software. Hoe vaak heeft u -al dan niet bewust- uw Windows al wel niet ge-updated? Een notoire lekkenkampioen is Java, de populairste ontwikkelomgeving die er bestaat. Miljarden apparaten op deze planeet draaien applicaties ontwikkeld in Java.

Tot zover de technische details. Ik maak het nog wat simpeler: stel dat een computersysteem een auto is. Dus uw computer is een auto, uw telefoon is een auto, DigiD is een auto. En de fabrikant van uw auto laat u weten dat er een probleem is met een motoronderdeel van die auto. Wat doet u dan?

De meesten van ons, particulier of bedrijf, doen niets. Die zeggen 'hij rijdt nog, dus zo'n vaart zal het niet lopen.' Om achteraf met de gebakken peren te zitten. Maar een verstandig mens zet de auto stil en vervangt het kapotte onderdeel.

Dat is wat men bij DigiD heeft gedaan. Ze zijn gestopt en hebben een motoronderdeel vervangen. In de tussentijd konden ze niet doorrijden -  de DigiD site was dus even niet te bereiken.

Wat mevrouw Voortman beweert slaat dus nergens op. DigiD trof hier geen schuld; het vermeende 'beveiligingsprobleem' lag namelijk niet aan hen. En ze hebben relatief snel en adequaat gehandeld om het probleem te verhelpen. Dat ze daarvoor even offline moesten, dat is niet meer dan logisch; sterker, het is een verstandig besluit. Want als de een of andere gek in de tussentijd met succes misbruik van de DigiD dienst zou hebben gemaakt, dan waren de rapen pas echt gaar geweest.

Ik roep mevrouw Voortman dan ook met klem op om niet zulke populistische larie de wereld in te helpen. Alvast bedankt.





1 opmerking:

Arno van Boven zei

Update: http://webwereld.nl/nieuws/113199/vers-gat-in-ruby-on-rails-laat-malware-binnen.html