24 augustus 2008

Schaduwkant

Een luie zondag op de bank. Zappend langs het middagaanbod. Olympische Spelen kunnen me niet zo boeien. Ik blijf hangen bij een film op de BBC, een wat oudere western. Val er midden in, dus geen idee waar het over gaat. Tijd om op andere dingen te letten dus. Zoals op de vrouw die een Indiaanse speelt. Ze heeft donker haar, maar is verder minstens even lelieblank als haar blonde nemesis. Als zij Indiaan is, ben ik een Chinees. Gelukkig draagt ze een rode haarband, zodat we haar toch als Indiaanse herkennen. Die dragen immers allemaal een rode haarband, al dan niet met veer. En ze roepen allemaal Oewoewoe! In deze film tenminste wel.

Mooi om te zien hoe deze Indiaanse poedelnaakt, maar geen tiet of tapijt te zien, het is wel een Amerikaanse Indiaanse natuurlijk, een duik neemt in een bergmeertje. Het is beslist een grijs en modderig meertje als ze erin springt. Wonderlijk genoeg dartelt ze in de volgende onderwaterscene door idyllisch blauw water. Zeker een Chinese smog-specialist ingehuurd.

Het allermooiste was de scene waarin vier gebronsde helden op hun paard in de vallei staan. De zon komt bijna op. Plots worden ze beschenen door spiegels, vastgehouden door -naar ik aanneem- diezelfde gevaarlijke indianen die eerder Oewoewoe riepen. Onze helden bedenken dat niet, getuige hun 'where is that coming from?'. Eens helse lichtbundel straalt onerbarmelijk op hen neer. Om te illustreren wat een beproeving het moet zijn, gaat de filmmaker helemaal los. Onze helden in rood licht. Flits! In paars licht. Flits! In groen licht. Flits flits! Wow. Star Trek is er niets bij.

Daar moeten ze uit ontsnappen! Gelukkig komt op dat moment de zon op. Achter een grote rots ontstaat een schaduw. De zon rijst, en de schaduw wordt steeds langer. Vooruit mannen, daar kunnen jullie schuilen! Overzichts-shot van de vallei, met spikkeltjes die zich naar die almaar verder uitstrekkende schaduw bewegen.

Nou kan het natuurlijk aan mij liggen, maar als de zon opkomt, worden schaduwen dan niet juist korter? Ik weet het niet zeker, maar volgens mij hadden ze dat in 1969 ook al ontdekt. Om te verifieren of ik hallucineerde na al dat psychedelisch geflits heb ik meteen even op IMDB gekeken. Ook daar was het mensen al opgevallen. Ben ik toch niet gek.

Geen opmerkingen: