19 augustus 2008

Panga

Zojuist weer lekker Keuringsdienst van Waarde gekeken. Heerlijk programma vind ik dat, dat schreef ik al eerder. Ditmaal was het onderwerp Pangasius. Vis, dus. Samen met Tilapia en (kweek)zalm zo'n beetje de enig ethisch verantwoorde vis die je nog kunt kopen. Nu kun je daarover discussiëren; zo wordt kweekzalm gevoerd met vis. Eén kilo vis voor één kilo zalm. En die vis moet ergens vandaan komen. Daarnaast speelt bij gekweekte groenten of dieren dat deze dikwijls extreem doorgefokt of zelfs genetisch gemanipuleerd zijn. Met alle risico's van besmetting van de natuurlijke populatie van dien. Maar daarover een andere keer.

In de Keuringsdienst van Waarde zoekt men naar het verhaal achter een product. Daartoe begint men meestal simpel, met de verpakking in de hand een telefoontje naar de fabrikant plegen. De prangende vraag ditmaal: "Wat is het verschil tussen diepgevroren Panga en de verse?" Stotterende call-center medewerker: 'Uhm, hmm, eeh, nou, de diepgevroren is bevroren, en de verse niet' "Ja, dat begrijp ik, maar is er verder verschil tussen die twee?" Na lang nadenken suggereert de arme zij-instromende herintreder dat er wellicht kwaliteitsverschil is.

Een anonieme visboer uit Plopsalanderadeel maakt het nog bonter. 'Deze pangasius is vers gevangen in de Golf van Biskaje, bij het noorden van Frankrijk, en is vers, nooit ingevroren geweest.' Twee boude stellingen van de goede man. Bij mijn weten ligt de Golf van Biskaje in Zuid-Frankrijk, daar waar het grenst aan Spanje. Maar dat terzijde, interessanter is zijn bewering over de herkomst van de vis. Want ik wist toevallig al, en daar gingen de programmamakers verder op in, dat Pangasius een kweekvis is die in Zuid-Oost Azië wordt gekweekt. Naar blijkt vooral in Vietnam. In mega-vijvers met een paar honderdduizend vissen per stuk. Zes maanden groeien, dan worden ze gevangen, en in een grote fabriek door een enorm leger goedkope arbeidskrachten gedood, gefileerd, gecontroleerd, gesorteerd, diepgevroren, verpakt en verscheept. Binnen uur van levende vis tot stijfbevroren (-40°C) fileetje! Best indrukwekkend om te zien.

Terug naar het verschil tussen verse en diepgevroren panga. De verse blijkt evengoed diepgevroren, hij is alleen voorafgaand aan de verkoop ontdooid. De diepgevroren panga niet. 'Verse' panga is enkele maanden tot maximaal twee jaar diepgevroren geweest. Voor dat ontdooien betaal je wel, en flink ook. Als je het zelf doet ben je een minuutje bezig, presentator Wouter Klootwijk beweerde 10 seconden maar dat leek me overdreven. Het doet er niet toe. Het is met panga al net zo als met wasmiddelen en tomatenpuree: het is allemaal precies hetzelfde, in een andere verpakking. Te huize Van B. eten wij vaak vis, dus met het geld dat we gaan uitsparen kunnen we wellicht ooit panga gaan eten in Vietnam. Verse. Wilde!

Geen opmerkingen: